Naar inhoud

Goed zichtbare huisnummers

Huisnummers

Een goed zichtbaar huisnummer is van cruciaal belang om je woning in geval van nood te kunnen terugvinden. Er zijn nog te veel woningen die geen of een slecht zichtbaar huisnummer hebben. Ook in het donker moet een huisnummer goed leesbaar zijn. In geval van nood telt elke seconde.

Brandweer, politie en ambulanciers stellen regelmatig vast dat er woningen zijn die niet voorzien zijn van een goed leesbaar huisnummer wat nochtans levens kan redden. Wij doen daarom een oproep aan alle inwoners van onze zone om hun huisnummer op een zichtbare plaats te bevestigen.

Voor uw eigen veiligheid raden wij u aan om ervoor te zorgen dat uw huisnummer duidelijk leesbaar is voor hulpdiensten van op de openbare weg.

Het gemeentebestuur kent de huisnummers toe bij het afleveren van de bouwvergunning en het is de aanvrager of de bouwheer die het huisnummer aanbrengt.

In Artikel 34 van het Gemeentelijk handhavingsreglement van de gemeente Zwijndrecht staat: “Iedereen is ertoe gehouden, op de gevel van het gebouw waarvan hij eigenaar is, door de bevoegde instanties straatnaamborden, verkeerstekens, verlichtingstoestellen en houders van leidingen inzake openbaar nut en openbare veiligheid, te laten aanbrengen.”

Enkele tips:

  • een verlicht huisnummer aanbrengen dat bovendien kleurcontrasten heeft, bijvoorbeeld zwarte letter op een witte achtergrond. Grote huisnummers zijn uiteraard altijd duidelijk.
  • indien je weet dat je op een moeilijk te bereiken locatie woont, meld dit dan tijdens je oproep naar het noodnummer 101. Het snel ter plaatse zijn op de interventieplaats is van essentieel belang. Dit is de basis om snelle hulp te bieden en levens te redden.
  • maak de oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten
  • steek 's nachts de buitenverlichting aan, bij een noodsituatie de hulpdiensten laten opwachten door een familielid of een buur.
Datum van het bericht: dinsdag 05 juni 2018
Nieuwsoverzicht