Naar inhoud

Zorgeloos op vakantie

Vakantie

Vertrek je binnenkort met vakantie neem dan de nodige voorzorgen zodat je zorgeloos op reis kan vertrekken.

Maak vooraf een kopie van alle belangrijke documenten zoals uw identiteitskaart, reispas, rijbewijs, bankkaarten, kredietkaarten, … Leg eventueel ook een inventaris aan van de serienummers van alle waardevolle voorwerpen en fotografeer ze. Bij verlies of diefstal kan de politie ze op die manier makelijker terugvinden.

Controleer de beveiliging van de toegangen: ramen, deuren, koepels, keldergaten en dakvensters en sluit alles goed af.

Pronk niet op sociale netwerken (Facebook, Netlog, ...) met je vakantieplannen want ook criminelen schuimen de sociale netwerken af.

Stop de thuislevering van kranten, brood, melk, ... tijdens uw afwezigheid. Laat zeker geen afwezigheidsbericht achter aan je woning of een bericht op antwoordapparaat na.

Geef uw woning een bewoonde indruk. Vraag een vertrouwenspersoon om je brievenbus dagelijks leeg te maken, regelmatig de rolluiken op en neer te laten en ‘s avonds het licht aan te doen.Heb je een buitenverlichting met bewegingsdetector of tijdschakelaar, zet deze dan ook bij je vertrek.

laat geen gereedschap rondslingeren in de omgeving van je woning. Een ladder of hamer zijn nuttige instrumenten in de handen van een inbreker. Beschikt je woning over een alarmsysteem vergeet het dan niet te activeren en eventueel de alarmcentrale te verwittigen.

Blijft je wagen thuis, parkeer hem dan bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats en sluit hem zorgvuldig af.

Vraag voor uw vertrek ook ‘afwezigheidstoezicht’ aan bij de politie. Afwezigheidstoezicht houdt in dat op jouw vraag de politie een oogje in het zeil houdt aan je woning gedurende je afwezigheid. Interventieploegen en de wijkagenten nemen je adres mee op in hun patrouille- of werkschema. Bij een probleem of onregelmatigheid wordt de door jou opgegeven contactpersoon verwittigd.

Een afwezigheidstoezicht kan je op volgende manieren aanvragen:

 • Aan het onthaal op ons commissariaat
 • Je downloadt het formulier 'Aanvraag afwezigheidstoezicht' onderaan deze pagina. Je vult het formulier in en je mailt dit naar info@politie.zwijndrecht.be of je geeft/verzendt het aan Lokale politie Zwijndrecht, Pastoor Coplaan 222 te 2070 Zwijndrecht.
 • Aanvraag via police-on-web 
  Je hebt hiervoor wel één van volgende zaken nodig:
  • een elektronische identiteitskaart,
  • een token of
  • een account op het federaal portal.
Datum van het bericht: woensdag 27 juni 2018
Nieuwsoverzicht