Naar inhoud

GSM en fietsen

GSMen en fietsen

Onze diensten stellen vast dat meer en meer fietsers gebruik maken van een draagbare telefoon die ze in de hand houden tijdens het fietsen.

Het verkeersreglement zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt, behalve wanneer je voertuig stilstaat of geparkeerd is.

Zodra je met de fiets rijdt, wordt je fiets beschouwd als voertuig. Het gsm-verbod aan het stuur geldt dus ook voor fietsers die met hun fiets rijden.

Wie belt terwijl hij de fiets aan de hand begeleidt, is niet strafbaar. Ook wie een bromfiets aan de hand leidt, mag bellen.

Bellen met de gsm aan het stuur wordt bestraft met een onmiddellijke inning. Het is een overtreding van de tweede graad.

Wie belt achter het stuur, voert verschillende complexe handelingen tegelijkertijd uit. De reactietijden worden beduidend langer, men gaat plots vertragen of versnellen en belangrijke manoeuvres worden niet uitgevoerd zoals het hoort. Het risico om in een ongeval betrokken te raken, stijgt aanzienlijk.

Datum van het bericht: maandag 07 oktober 2019
Nieuwsoverzicht